Novinky

Nejoblíbenější a nejméně oblíbená auta Ameriky 2023? Japonci jsou v obou žebříčcích.

Americký Consumer Reports co chvíli vydá nějakou statistiku, průzkum nebo analýzu. Nedávno ze své databáze vytáhl dva zajímavé žebříčky – auta, s nimiž jsou Amíci nejspokojenější a naopak nejméně spokojení. Nehledejte za tím nějakou detailní analýzu, dotaz na majitele zněl naprosto jednoduše: „Koupili nebo leasovali byste své auto znova?“ Ty automobily, u nichž majitelé řekli nejčastěji ano, jsou v desítce nejlepších, ta u nichž řekli ano nejméně často, jsou v desítce neoblíbených.

A jak si vedly japonské vozy? V první řadě je třeba říci, že v kategorii nejoblíbenějších jsou významně zastoupena sportovní auta. Z toho lze usuzovat, že jejich kupci asi většinou vědí, co chtějí a jsou rádi, že to dostali. A v této elitní skupině jsou kromě corvetty a 911 také Mazda MX-5 a Toyota GR86/Subaru BRZ, takže vlastně většina. 😀 V žebříčku je i Dodge Challeger, ale ten je už jedenáctý (někdo někde udělal chybičku), tak jen pro zajímavost. 😉 A Doplňuje je ještě nabušená plug-in hybridní Toyota RAV4 Prime. Čekal byl zastoupení JPN aut hojnější, ale téměř třetina je stále fajn.

PořadíModelKoupilo by znova
1. Chevrolet Corvette C894%
2.Porsche 91190%
3.Toyota GR86 + Subaru BRZ88%
3.Rivian R1T88%
3.Hyundai Ionoq 588%
3.Ford Maverick Hybrid88%
3.Polestar 288%
4.Toyota RAV4 Prime87%
4.Kia Telluride87%
5.Mazda MX-586%
6.Dodge Challenger85%

Bohužel v desítce nejméně oblíbených vozů jsou také zastoupeni japonci – ale (ne)překvapivě(?) pouze jedné značky. Nissan prakticky v žádné US statistice nechybí na chvostu a tady má hned tři šampiony – sedan Altima, crossover Kicks a nejhůř je na tom prémiový crossover Infiniti QX50. U kiksu bych se tomu nedivil, původně to bylo auto pro rozvojové trhy a od začátku jsem psal, že se mi to nezdá jako dobré rozhodnutí a že se to Nissanu vymstí. Ale altima a QX50? To vážně nechápu, ale rozhodně to ukazuje, že má Nissan v US problém… Jinak je to podle očekávání – nikdy nechybí nějaký ten mercedes, volkswagen a jeep, klasika.

PořadíModelKoupilo by znova
8.Kia Forte51%
8.Nissan Altima51%
7.Nissan Kicks49%
6.VW Taos (něco jako Karoq)48%
6.Kia Seltos48%
5.Jeep Compass46%
4.Mercedes-Benz GLA45%
3.Infiniti QX5040%
2.Mercedes-Benz GLB39%
1.Volkswagen Atlas38%