Novinky

Nissan Arizon: koncept futuristického crossoveru

Nissan má pěkný nový koncept a to byste neuhodli – zase je to SUV, respektive crossoover. 😉 Jmenuje se Arizon, představil se na autosalonu v Šanghaji a pochopitelně se má jednat o elektromobil. Zajímavé na něm je už to, že se vůbec, ale vůbec v ničem nepodobá nejen žádnému současnému nissanu, ale ani nedávným konceptům Ambition 30. To by mohlo znamenat, že se Nissan nachází ve stádiu hledání nového designérského směru, souvisejícího i s výraznějším nástupem elektromobilů.

Za mě by styl arizonu byl naprosto v pořádku, auto je hodně hranaté, vizuálně ostré a s dynamickou siluetou. Líbí se mi nápad s přechodem rámu čelního skla přímo do střešních ližin, ale i vytažené blatníky a masivní zadní sloupek. Supermoderní interiér pro čtyři je vybaven velkoplošným displejem v palubní desce, mohutným středovým tunelem a „herním“ volantem, jenž se začíná už dnes objevovat třeba u lexusů.

Nissan toho k arizonu moc neřekl, design se prý má líbit čínským zákazníkům (tak to mám asi problém s identitou 😀 ), využívá alianční platformu CMF-EV a disponuje novým virtuálním asistentem jménem Eporo, jenž umožní ovládat spoustu palubních systémů hlasem. Nissan Arizon umožní také nastavit ambientní podsvícení podle aktuální nálady. Ale to jsou jen takové drobnosti, hlavně si prohlédněte ten fakt povedený design, jenž mezi současnými (převážně) ocucanými BEV působí jako zjevení.