Novinky

Toyota pomáhá vyvíjet Exxonu nízkoemisní syntetické palivo

Že Toyota (ale i Mazda, Subaru a Nissan) testuje biopaliva a vodík ve standardních, ale i sportovních a závodních autech, aby zjistila, jaký mají tyto pohonné hmoty vliv na existující techniku a jaká nová řešení si žádají, už je všeobecně známo. Teď se ale Toyota pochlubila úplně novou skutečností – podílí se na na vývoji biopaliva, které vytvořil americký petrochemický gigant ExxonMobil. Přínos Toyoty v projektu je v oblasti testování a zajišťování zpětné vazby Exxonu.

Zmíněné biopalivo (technicky vzato na bázi ethanolu) je stále ve fázi vývoje, ale už teď je zřejmé, že jeho celkové emise (tedy od získání surovin a jejich zpracování až po finální spálení ve válcích) budou až o 75 % nižší, než v případě benzinu. ExxonMobil se nechal slyšet, že palivo má velký potenciál, ale jeho úspěšná implementace bude vyžadovat určitou formu státní podpory.

Toyota dodává, že výhodou biopaliva je, že jej mohou používat v současnosti existující auta a není tedy nutné kompletně obměnit vozový park, jako v případě elektromobilů nebo vodíkových vozů. Automobilka také připomíná, že ani BEV nejsou a ještě dlouho nebudou „bezemisní“, takže by vedle sebe mohla tato řešení snížení emisí existovat, aniž by se některé cítilo z(ne)výhodněně.