Novinky

Továrna Suzuki bude už příští rok sériově vyrábět VTOL

Spousta automobilek si myslí, že budoucnost osobní dopravy na krátké vzdálenosti není na zemi ale ve vzduchu, respektive vidí jako optimální řešení ve zkombinování pozemní a letecké dopravy. Z těch japonských to v současnosti zajímá hlavně Hondu a Suzuki, přičemž má jasnou výhodu posledně jmenovaná značka, která začne ve své továrně v prefektuře Šizuoka vyrábět první sériově produkovaný eVTOL (electric Vertical Takeoff and Landing). Tak to je ta fantastická a bulvární část informace. 😉

Létající „auto“ totiž není od Suzuki, vyvinula japonská firma SkyDrive a Suzuki je ani nebude vyrábět, pouze poskytne prostory ve své továrně. Automobilka jen „připraví objekt pro zahájení výroby a zajistí pracovní sílu“. Jedná se však teprve o začátek spolupráce, SkyDrive a Suzuki do budoucna spojí síly při vývoji a výrobě a časem se tedy objeví i eVTOL, vzniklý za přímého přispění automobilky s písmenem S ve znaku.

První produkční SkyDrive eVTOL 620, naplánovaný na jaro 2024, bude mít celkem 12 rotorů a s tříčlennou posádkou (včetně pilota) dosáhne rychlosti až 100 km/h. Jeho využitelnost si však nedokážu úplně představit, uletí totiž pouhých 15 km, což není na žádné velké cestování. Ačkoli výroba je již na spadnutí, získání všech potřebných povolení pro letecký provoz se očekávají až v roce 2026.

4 komentáře: „Továrna Suzuki bude už příští rok sériově vyrábět VTOL

  • To neni dopravni prostredek, ale test psychicke odolnosti. Ani si nedokazu ptedstavit tu hruzu a uzkost, kdyz letim nekde na mestem a palubni pocitac mi odpocitava dolet od 15 k 0. Zbyva 5km, nazapinejte nikdo klimu, nebo jsme vsichni mrtvi 😆

  • Aspoň je vidět debilita e-letectví. Dokud nebudou k dispozici lehké baterky s vysokou kapacitou, tak tohle nemá vůbec význam. Z pohledu ekologie katastrofa, tohle u nás sežere takový kvanta uhlí, že by bylo ekologičtější jezdit těch 15 km starou Avií. A to nemluvím o výrobě. Jen se divím, do jaké míry jedou tyhle zlodějiny i v Japonsku. V USA, tam je to normální, člověk utáhne investory na kdejakou píčovinu. Ale v JP se vždy zdálo, že pracují jen na smysluplných věcech (tj. ne, že by bylo špatně ten eVTOL zkoumat a vymýšlet, jak ho uvést do praxe, ale je špatně uvést ho do praxe při těchto parametrech). Předpokládám, že pár lidí si namastí kapsy a zbytku nezbude, než to odepsat).

  • 15 km to je do centra města, to může ušetřit hodně času v dnešních přecpanejch ulicích

Komentáře nejsou povoleny.