Novinky

Mugen: hodinky Casio k 50. výročí

Letos už je to 50 let, co syn Soičira Hondy Hirotoshi založil společnost Mugen Motorsports, zaměřenou na úpravy automobilů Honda a motorsport. Začal se tak psát úctyhodný příběh, jehož vrcholem byla asi devítiletá účast ve formuli 1, speciálně pak rok 1999, kdy motor Mugen V10 v monopostu Jordan s Frentzenem za volantem bojoval s Ferrari a McLarenem o titul. Získal jednu pole position, vyhrál dva závody a nakonec sice skončil až třetí, ovšem se ztrátou jen 22 bodů na Häkkinena (týmový kolega Damon Hill už byl za zenitem a skončil 12.). Jo, to byly časy, žlutým Buzzin´ Hornets tenkrát fandili snad všichni (kromě tifosi a příznivců McLarenu, pochopitelně 😉 ). Ano, vrchol skoro před čtvrtstoletím, za zmínku stojí ještě titul v JGTC s NSX (Mugen/Dome) v roce 2002, pak se začalo kouzlo Mugenu trošku vytrácet, čest výjimce v japonské Super Formula.

V posledních letech je Mugen úspěšný zejména v motocyklových závodech, speciálně pak Isle of Man TT, v roce 2009 skončila šňůra šesti vítězství. Strmě klesající tendenci však mají v posledních letech hlavně úpravy produkčních modelů Honda, aktuálně Mugen Power působí spíš jako náš Milotec, než jako jedna z japonských aftermarketových ikon…

Ale to jsem odbočil – k padesátinám se Mugen, vůbec poprvé v historii, spojil s výrobcem hodinek a vzniklo Casio Edifice Mugen Edition ECB40MU-1A. Sice to jsou jen quartzky, ale mají pouzdro z CFRP, řemínek z Alcantary a safírové sklo. Plus samozřejmě loga a typické barvy Mugen, společně s číselníkem, strukturou částečně připomínající asfalt. Na eBay je můžete sehnat kolem 10 tisíc korun, tedy stejně jako před časem honďácká casia Championship White.