Novinky

Mazda MX-5: facelift pro rok 2024

Mazda v Japonsku představila druhou evoluci kultovního sporťáku ND3 modelového roku 2024, která přináší velmi decentní vizuální i technické změny pro roadster i targu RF. Nejmarkantnější novinkou jsou nové přední světlomety, v nichž jsou nově zakomponovány denní LED pásky, které se tam přesunuly z nárazníku. Drobné změny jsou patrné i na zadních svítilnách, které jsou kompletně tvořené LED. Miata také dostala nový design 16″ i 17″ kol. V masce byl udělán prostor pro radar adaptivního tempomatu s funkcí Smart Brake Support. Poslední zvenku viditelnou novinkou je nová šedá barva Aero Grey Metallic.

Do palubní desky byl integrován nový infotainment s 8,8″ displejem a těšit se můžeme na nový černo-béžový interiér s barevně sladěnou střechou, což vypadá skvěle a má to být inspirováno klasickými otevřenými auty. Změnilo se také pár drobností na přístrojovém štítu, zajímavější ale určitě je nový diferenciál se zvýšenou svorností pro verze s manuální převodovkou, jenž má zajistit „lepší stabilitu“. Zlepšen má být také elektrický posilovač řízení s „přirozeným a čistým pocitem zpětné vazby“. Systém jízdní stability byl rozšířen o Track mód, jenž zasahuje skutečně až ve chvílích, kdy už jsou potřeba čisté boxerky.

V případě, že budete krmit základní patnáctistovku vysokooktanovým benzinem, motor se odvděčí nárůstem výkonu o 4 k na celkových 136 koní, u dvoulitru došlo pouze k „lepší odezvě při akceleraci i deceleraci“. V Japonsku půjde MX-5 ND3 do prodeje v půlce ledna příštího roku, u nás asi až na jaře.