Novinky

Nové speciální edice GR Yarisu umí driftovat a preferují zadní kola

Toyota už před rokem představila limitky modelu GR Yaris, pojmenované po hvězdách WRC týmu: Toyota GR Yaris Sébastien Ogier Edition a Toyota GR Yaris Kalle Rovanperä Edition. Informací k nim mnoho nebylo a všechno skončilo dvěma fotkami. Nebylo to opomenutí ale vlastně teaser. 🙂 Realizace obou edicí trvala další rok a oficiálně se představují až teď a samozřejmě jsou postaveny na bázi aktuálního faceliftu pro modelový rok 2024. A mohou se pochlubit několika zajímavými fičurami.

Toyota GR Yaris Sébastien Ogier Edition dostala matně šedý lak Matte Stealth Gray a modré brzdové třmeny, 18″ kola BBS a střešní křídlo z CFRP, plus nějaké ty oslavné šampionské samolepky a francouzské trikolóry. 😉 Toyota GR Yaris Kalle Rovanperä Edition je taková trošku extrovertní, má tříbarevnou karoserii se stylu závodních Gazoo modelů a střešní křídlo z GRMN Yarisu. V kabině najdete plaketu, hlásící příslušnost k edici a drobné změny v prošívání na volantu, Ogier má trikolóru, Rovanperä dvoubarevné. Od ostatních GR Yarisů ale především odlišuje tylo limitky volič jízdních režimů.

Verze Ogier má kromě standardního režimu ještě Morizo Mode, jenž poskytuje „zádržný systém (přímé spojení) maximálně aplikovaný na přední a zadní kola při akceleraci a uvolněný pouze v případě potřeby při brzdění“. Jestli z toho jste moudřejší, než já, budu rád za vysvětlení. 😀 A pak je tu ještě Seb Mode, jenž nastavuje elektroniku tak, aby šlo na zadní kola více točivého momentu než na přední.

Verze Rovanperä má místo moriza režim Donut, umožňující „kontrolu skluzu během driftování“ a mód Kalle bude zřejmě jeho agresivnější varainta, umožňující „agresivní vychýlení zadní části vozidla při nájezdu do zatáčky a vytažení přední části vozidla pomocí plynového pedálu“. Prostě tahle edice je pro divochy. 😀 Obě limitky vzniknou v počtu pouhých 100 kusů a majitele bude, jako obvykle, vybírat los. Cena nebyla oznámena, ale když se musíte ptát, nejspíš si je nemůžete dovolit…