Novinky

Hondu napadli hackeři. Šest továren stojí.

Na automobilku Honda byl v pondělí proveden kybernetický útok počítačovým virem. Ten si vyžádal nejen uzavření většiny kanceláří společnosti, ale také zastavení výroby ve všech(!) závodech v Severní Americe a také některých závodů v Brazílii, Indii a Turecku.

Firma nejprve problém bagatelizovala jako problém se sítí, ale následné šetření ukázalo, že síť Hondy byla nakažena ransomwarem typu Snake, jenž zakóduje data a následně požaduje za opětovné zpřístupnění výkupné. Už během včerejška se ale povedlo situaci do značné míry vyřešit, stále však zůstávají zavřené podniky v Ohiu, kde má Honda největší motorárnu na světě, výrobu běžných automobilů, ale pauzu mají i v PMC, kde vzniká supersportovní NSX. Mimo provoz je také fabrika v Turecku, Indii a Brazílii.

Honda oznámila, že při útoku nedošlo k úniku informací a na plném obnovení původního stavu se pracuje. Financial Times k tématu uvedl, že podle expertů mají japonské automobilky obecně slabé zabezpečení a jsou snadno zranitelné, japonští manažeři prý nebezpečí podceňují. Nevím, co je na tom pravdy, ale minimálně Honda určitě už nic podceňovat nebude. 😉

2 komentáře: „Hondu napadli hackeři. Šest továren stojí.

  • Problem mame i tady, v servise mi rikali ze nemohou objednat nahradni dil kvuli tomuto utoku a ze by to snad mohlo jit v pondeli.

  • to jsou ta stara generace manazeru v japonsku… tam to vedou proste uz stary panove, co nemaji tuseni.

Komentáře nejsou povoleny.