Novinky

Toyota investuje do vývoje baterií 300 miliard!

Nucený přechod automobilek na elektrifikaci bude pořádně drahá legrace, to jsme tušili. Ale jen málokdo si to asi uměl dost dobře představit. Díky Toyotě však teď (alespoň trochu) můžeme. Ačkoli by pro automobilky bylo jednodušší (a levnější) řešit pouze techniku elektroaut a vše kolem baterií svěřit specialistům, každá významná značka provádí vlastní výzkum nebo těsně spolupracuje se stávajícími výrobci akumulátorů. Největší automobilka na světě zjevně nechce být úplně závislá na dodavatelích a včera oznámila, že do konce tohoto desetiletí investuje do vývoje baterií 14 miliard dolarů, tedy zhruba 300 miliard korun! Pro představu – to je zhruba tolik, kolik zatím letos zasekl český stát, řízený jako Andrejovy firmy, do futra věřitelů.

Tato astronomická částka půjde do dalšího vývoje Li-Ion akumulátorů, ale také do realizace projektu solid-state baterií. Toyota také informovala, že ve druhé polovině tohoto desetiletí sníží výrobní cenu akumulátorů o 50 %. Akorát už neřekla, jestli to snížení pocítí i zákazníci. Nové baterie s pevným elektrolytem by měly u Toyoty jít nejen do elektromobilů, ale i do hybridů a plug-in hybridů, pokud tedy půjde všechno podle plánu, jenž zní na 200 gigawatthodin, jež umožní elektrifikovat do roku 2030 zhruba osm milionů aut. Dva miliony z nich by měly být čistě elektrické (BEV) a vodíkové (FCEV).

Možná vás překvapí, že Toyota pokročila i ve vývoji Ni-MH akumulátorů, jejich nejnovější verze s dvojnásobnou energetickou hustotou se začaly montovat do modelů Toyota Aqua/Prius C.

2 komentáře: „Toyota investuje do vývoje baterií 300 miliard!

  • 14mldUSD není 300mio CZK. Fackuj se.

    • V nadpisu to máš správně, tak fklidu…

Komentáře nejsou povoleny.