Novinky

Honda chystá pro Evropu dva nové crossovery

Honda má v evropské nabídce oba své klenoty – HR-V je nejprodávanější malý crossover na světě a CR-V druhé nejprodávanější kompaktní SUV na planetě, ale v tomhle koutě světa to nějak nemá moc velký efekt. A protože dnes žádná automobilka nemá dost crossoverů, můžeme se i tady v následujících dvou letech těšit na další dvě novinky.

Topmodelem bude nová generace CR-V, která kvůli potřebám amerického trhu výrazně povyroste, bude mít zřejmě rozměry na úrovni korejských modelů Hyundai Santa Fe a Kia Sorento, možná bude dokonce ještě větší. Mezi ním a novým HR-V tak vznikne velká mezera, jíž vyplní nový model. Možná půjde o stejné auto, které nahradí dosavadní HR-V v Americe, ale může jít o úplně jiný typ, USA mají přece jen dost specifické portfolio. Tento nový crossover by měl mít přibližně velikost současného CR-V.

Druhá novinka bude naopak menší, než HR-V a půjde o elektrický crossover. Ano, to bude onen druhý slibovaný model, využívající techniku Hondy e. Elektromotor by měl mít stejný výkon a poháněná zadní kola, zvětší se však akumulátory a samozřejmě i rozměry. Jsem zvědavý, zda tento sourozenec éčka také pojede v retro designu. Zajímavé přitom je, že by Honda údajně měla všechny tři novinky představit v průběhu příštího roku, crossover mezi HR-V a CR-V nanejvýš v roce 2024. Mimochodem – když už je řeč o HR-V, hybridní verze nebude jediná, do Evropy se dostane také elektrická verze z Číny. I ta by se tu měla ukázat zhruba za dva roky.