/ Mazda CX-90 vs Acura MDX: kdo vyhrál drag race japonských SUV? /

Američané milují sprinty na čtvrt míle a s potěšením vedle sebe na startovní čáru staví kdeco. 😀 V tomto případě si to rozdaly asijská prémiová SUV Acura MDX Type S a Genesis GV80, která vyzval topmodel Mazdy – crossover CX-90. Hirošimská značky by se také ráda stala součástí elitní kategorie luxusních značek, takže srovnání je skutečně namístě. Cenová politika Mazdy je zatím opatrnější, ale technika naprosto srovnatelná.

Nejnadupanější z této trojice je prestižní hyundai – GV80 má vidlicový šestiválec 3,5 l twin-turbo, naladěný na 380 koní a 530 Nm, japonci jsou slabší, ale navzájem dost podobní – Acura má V6 3.0 s jedním turbem, výkon 360 koní, ale nejslabší točivý moment 481 Nm, vyzyvatel přichází s nejmenším výkonem 345 k, ale točákem rovných 500 Nm – to vše z dvěma turby přeplňovaného řadového šestiválce 3,3 l.

Měl bych vás teď trochu napínat, ale… ačkoli by se podle parametrů mohlo zdát, že souboj dvou japonců ovládne korejec, není tomu tak. 😉 Acura vyhrála sprinty s pevným i letmým startem, jednou se mohl radovat i genesis, zatímco mazda při všech sprintech hnala své rivaly pěkný kus před sebou. Ale co, zase je nejhezčí. 🙂