/ Honda HR-V (2025): povedený facelift pro JDM /

Honda po třech letech představuje na japonském trhu modernizaci pro malý crossover-coupe Vezel (HR-V). Ta přináší poměrně výraznou změnu přídě a drobná technická vylepšení. Na první pohled poznáte vylepšené háervéčko podle nové přídě. Maska totiž přišla o výrazný šestiúhelníkový tvar masky chladiče a nahradila ji výrazně hranatější varianta; sice je to stále šestiúhelník, ale opticky téměř obdélník. HR-V se tak vizuálně více sjednotilo s accordem (ale i CR-V). Spolu s touto změnou opticky spojuje světlomety tmavá lišta (u některých verzí stříbrná). Změnil se i přední nárazník, jehož prolisy navazující na masku ještě přidávají autu na hranatosti (což je super). Vzadu došlo ke změně optiky svítilen, ty jsou nyní full-LED (mám pocit, že doposud byly směrovky žárovkové).

Nejvýznamnější změna v interiéru kabině vizuálně trochu uškodila – středový tunel s voličem přišel o cool asymetrické řešení, ale zase se zvětšila přihrádka pod ovladači ventilace, takže je to asi zlepšení. 😉 Pak si lze všimnout detailů, jako je obšití středové loketní opěrky nebo výraznější dekor čalounění. Jak vidno, čalounění sedadel se pro JDM dělá v několiak barevných variantách, což ale u nás bohužel nehrozí. Honda také rozšiřuje množství funkcí v mobilní aplikaci, například lze dálkově otevřít víko kufru.

Trošku jsem doufal v posílení hybridního systému 1.5 i-MMD (nebo snad dokonce dostupnost 2.0 i-MMD), které by autu rozhodně neublížilo, ale k němu nedošlo. Měla by však být vylepšena “jízdní charakteristika” a “kontrolní systém energetického managementu”, což má v městském provozu snížit hlučnost motoru. To je určitě pozitivum, tak snad došlo i k zesílení izolace. 😉 V Japonsku je samozřejmě na výběr pohon předních kol nebo AWD.

Honda samozřejmě nabízí na JDM u nás nevídané možnosti individualizace , některé z nich vidíte v galerii. Novinkou je sada HuNT Package. Ta přináší střešní ližiny i pro nižší specifikace výbav, tmavá (Shark Gray) 16″ kola, oranžové doplňky karoserie, masku chladiče k nabídky Honda Access, dekor na dveře, ale hlavně moc pěkný nový lak Botanical Green Pearl. Vnější prvky doplňuje čalounění z materiálu Fabtech, které je odolné vůči vodě a mastnotě.

V podobném rozsahu určitě co nevidět dostane změny i evropská verze, snad se k nám dostane i vydařený HunT Package.