Novinky

Toyota chce motorsportem inspirovaný hybridní supersport!

Když Toyota minulý týden ukázala fotku studie Gazoo Super Sport Concept, která bude mít preméru v lednu na Tokyo Auto Salon, napsal jsem, že automobilka zřejmě nebude mít s konceptem žádné produkční ambice. Zřejmě to někdo v Japonsku četl 😉 , protože přišlo zajímavé prohlášení přímo od šéfa Akia Toyody. Ten byl letos přítomen při závodě 24 hodin Le Mans a podle vlastních slov byl potěšen zájmem o Toyotu. Také prý slyšel spoustu názorů, že by automobilka měla zužitkovat své zkušenosti z WEC a postavit motorsportem inspirovaný hybridní supersport.

„I já bych chtěl, abychom takové auto vyrobili, myslím si, že by mohlo být jedním z těch, které by mohly pomoci vyrábět zábavná auta pro dalších 100 let.“ A jestli pana Toyodu alespoň trochu znáte, musí vám být jasné, že to je příslib jako hrom. Je to totiž obrovský nadšenec do sportovních aut, jenž sezasloužil o vznik GT 86, Yarisu GRMN, ale třeba i Lexusu LFA a který má na svědomí postupnou změnu orientace vozů Toyota a Lexus zase zpátky směrem k autům pro řidiče.

Neznamená to sice ještě, že se Gazoo Super Sport Concept bude vyrábět, ale může být jedním ze základních kamenů pro vznik hybridního supersportu v (blízké) budoucnosti. Teď ale Toyota musí v první řadě dokončit vývoj modelu Supra. Ten by však měl postupem času dostat také hybridní verzi s výkonem na úrovni supersportů…