Novinky

Honda, Toyota, Suzuki, Yamaha a Kawasaki společně vyvinuly nový stroj HySE-X1!

Tak tohle tu ještě nebylo! Jasně, automobilky se čas od času spojí na nějakém společném projektu, ale aby spolupracovali takoví rivalové jako Honda a Toyota a navrch ještě všichni japonští výrobci motorek? Něco podobného se stalo naposledy, když se japonské firmy rozhodly vyvinout standardizovaný akumulátor pro elektrické motocykly, v tomto případě není ale výsledkem nic menšího, než terénní auto! A má dost sexy jméno. 😉

Tak já už vás přestanu napínat. 🙂 HySE-X1 ( Hydrogen Small Mobility & Engine) je závodní speciál, s nímž jeho tvůrci chtějí absolvovat rallye Dakar 2024 a jedná se o off-road, poháněný kompresorem přeplňovaným čtyřválcem 1,0 l se čtyřventilovou technikou. A co je klíčové – spaluje kapalný vodík, což je právě předmětem společného vývoje výše uvedených značek. Motor a související příslušenství je umístěno v šasi belgické firmy Overdrive Racing, auto má rozměry 3530 x 2070 x 1700 mm a váží přibližně 1500 kg.

Honda/Toyota HySE-X1 se zúčastní akce Mission 1000 v termínu 5.-19. ledna 2024, pořádané jako součást rallye Dakar pro auta na biopaliva, elektřinu a vodík. A co z toho plyne? Že by všechny zúčastněné společnosti chtěly zachovat spalovací motory, což je skvělá zpráva. A nejsou jediní, paralelně s tímto projektem funguje ještě spolupráce Toyoty, Yamahy a Kawy s Mazdou a Subaru.

3 komentáře: „Honda, Toyota, Suzuki, Yamaha a Kawasaki společně vyvinuly nový stroj HySE-X1!

  • High Sexy, jo? Jsem čekal, že to bude něco pěknýho, tohle se spíš mělo jmenovat F-Ugl:1

  • Tak je to vlaštovička 🙂

Komentáře nejsou povoleny.