Novinky

Toyota utlumuje Daihatsu. Převezme všechny jeho zahraniční aktivity.

Daihatsu oznámilo, jak dopadl „restart“ značky po aféře s falšováním certifikací a dalších dokumentů. Kromě toho, že do Daihatsu zamířili manažeři Toyoty a byly nastaveny nové procesy a systém jejich kontrol, Toyota dost radikálně řízla do celé koncepce značky. Aktivity Daihatsu se omezí na vývoj a výrobu „stále lepších“ minivozů, automobilka se tedy de facto bude věnovat pouze kei pro japonský trh a jejím jediným novým úkolem je přivést (přivézt 😉 ) do této kategorie elektromobily.

Toyota tím pádem Daihatsu úplně odřízla od vývoje malých aut pro ASEAN region, do budoucna bude tyto vozy vyvíjet sama a není vůbec vyloučené, že v souvislosti s tím ještě prohloubí spolupráci se Suzuki. Bylo by ale samozřejmě nemoudré vyklidit s Daihatsu pozice, které v jižní a jihovýchodní Asii a Oceánii za dlouhá léta působení má. Vozy Daihatsu se budou prodávat i nadále, ale vyvíjet je bude (patrně na bázi stávající techniky Daihatsu, jako je platforma DNGA) přímo Toyota.

To zní jako dobrý plán, Daihatsu bude dělat to, co mu jde nejlépe a bude na to mít odpovídající dostatek času a zdrojů. Nastalá situace by ale mohla mít velmi nešťastnou oběť – sportovní roadster Copen, jehož koncept letos na TAS odhodil kei motor i rozměry a poháněnou nápravu a Daihatsu bylo otevřeno myšlence povýšit vozítko na plnohodnotné RWD sportovní auto a prodávat jej i v zahraničí. O jeho budoucnosti se teď úplně přestalo mluvit a je možné, že copen i nadále zůstane výhradně JDM kei záležitostí. Ale neházejme ještě katanu do rýžového pole; není konec, dokud není konec. 😉

2 komentáře: „Toyota utlumuje Daihatsu. Převezme všechny jeho zahraniční aktivity.

  • Zrovna Copen mne mrzí.. pokud tedy nebude, Na druhou stranu, mohla by z toho být MR2ka? No tak uvidíme

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *