Novinky

Infiniti Prototype 10: elektrický koncept pro Pebble Beach

Infiniti letos na výstavě Pebble Beach Concours d’Elegance zopakovalo loňský nápad s představením elektrického sportovního vozu a ukázalo koncept Prototype 10. Zatímco loňská devítka byla retro ve stylu závoďáků ze třicátých let, letošní projekt nás vrací jen někam do padesátek, přičemž už nelze přehlédnout moderní prvky jako jsou futuristické nárazníky, obří kola s komplikovaným designem paprsků nebo tenoučké LED světlomety.

Infiniti Prototype 10 má místo čelního skla větrný štítek a za sedadlem ochranný oblouk, jenž pozvolna přechází do klesající zádi. Na design dohlížel bývalý šéfdesignér BMW Karim Habib a protože automobilka rovnou přiznává, že jde o studii bez šancí na výrobu, je třeba jej vnímat jako další z marketingových tahů, které nás mají připravit na to, že od roku 2021 už budou všechny nové automobily značky vyráběny s nějakou formou elektrifikace pohonného systému.

Infiniti mnoho konkrétního k elektrickému monopostu, jemuž tvůrci interně přezdívali „vana“ neříká, víme pouze, že by mělo být vybaveno adaptivním elektrickým by-wire řízením bez mechanického spojení volantu s koly, že je při konstrukci vozu ve velkém použitý uhlíkový kompozit a že uspořádání elektrického pohonu i umístění sedadla řidiče bylo navrženo s cílem dosáhnout co nejnižšího možného umístění těžiště.