Novinky

Toyota Prius Le Mans Centennial: na okruhy upravený hybrid

Závod 24 hodin Le Mans letos slaví sto let existence a automobilky přichází s gratulacemi. Mazda přivezla legendární speciál 787B, Toyota zase představila koncept na bázi svého nejznámějšího hybridu. Celým jménem mu říká Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition (ufff 🙂 ) a jedná se o závodním oddělením připravenou studii, inspirovanou okruhovými endurance závoďáky Toyoty pro WEC.

Základem úpravy je aerodynamický kit, jehož cílem je zvýšit přítlak – na předním nárazníku máme lip a spoilery na bocích, plus speciální nástavec s osmi LED světlomety pro noční fázi závodu. Gazoo dále rozšířilo blatníky o černé lemy, ten zadní přechází ve ventilační otvor. Širší jsou prahy a prius je viditelně snížený, má tedy sportovní podvozek. Kola Rays obouvají standardní pneumatiky, avšak s poměrně vysokým profilem, jedná se o Michelin Pilot Sport 4S 235/50 R18. V zadní části vozu bodykit kompletuje nástavec nárazníku s výrazným difuzorem a docela velké křídlo na pátých dveřích.

Kromě těchto aerodynamických úprav dostala Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition ještě karbonovou kapotu, střechu a víko pátých dveří. O možných úpravách hybridního pohonu se Gazoo nezmiňuje, ale je to přece v první řadě showcar… Toyota auto využije ještě jednou, vystaví jej i při závodě WEC na okruhu Fuji.