Novinky

Toyota prodá svůj podíl v Isuzu

Japonské automobilky se rozchází! Toyota, která od roku 2006 vlastní 5,89% podíl v Isuzu, jej v brzké budoucnosti celý prodá za částku 720 milionů dolarů. Některé společně rozjeté projekty se nechají doběhnout, jiné však budou předčasně ukončeny, přičemž jsou údajně obě strany nakloněny možné spolupráci v budoucnu, což je ale samozřejmě především diplomatické prohlášení. Spíše žádné další už nikdy realizovány nebudou.

Toyota a Isuzu podepsaly před 12 lety dohodu o kooperaci zejména v oblasti vývoje dieselových motorů, ovšem skandál Dieselgate a související pokles popularity nafťáků způsobily ztrátu zájmu Toyoty o tento typ pohonných jednotek a Isuzu tím pádem přestalo být atraktivním partnerem.

V souvislosti s tímto krokem se očekává, že Toyota prohloubí spolupráci ohledně užitkových vozů se svým producentem nákladních automobilů Hino, jehož prostřednictvím také spolupracuje na vývoji nové generace pohonných systémů pro užitkáče s koncernem Volkswagen. To už se ale bavíme o elektrifikaci, nikoli turbodieselech…