Novinky

Subaru XV e-Boxer: nový hybrid se Symmetrical AWD

Tak už se nám i Subaru úspěšně hybridizuje. Na domácí trh byl uveden model XV e-Boxer, nejedná se však o dříve avizovaný plug-in hybrid, převzatý od Toyoty, ale o systém typu „mild hybrid“, jenž byl poprvé představen v květnu u modelu Forester.

Subaru XV zůstává po technické stránce víceméně shodné s běžnými modely, je vybaveno dvoulitrovým boxerem o výkonu 145 k a s točivým momentem 188 Nm, variátorem Lineartronic a pohonem všech kol Symmetrical AWD, k nim ale přibyl malinký, 10kW elektromotor s točivým momentem 65 Nm a akumulátor.

Subaru tvrdí, že XV e-Boxer zajistí o poznání příjemnější jízdu zejména ve městě, kdy v nízkých otáčkách využije bonusové elektrické newtonmetry a rozjezdy ted budou hladší, tišší a přitom dynamičtější. A samozřejmě úspornější, auto by v kombinaci dle japonské metodiky JC08 mělo jezdit za 5,2 l.

Subaru XV e-Boxer bude snadno k poznání díky speciální barvě Lagoon Blue Pearl, určené pouze pro tento model v top verzi výbavy Advance, která je jediná dostupná. Se zevnějškem je sladěn do modra tónovaný interiér a stříbrný exteriérový paket. Auto se nebude prodávat v USA, jestli se podívá příští rok do Evropy, není zatím jasné.