Novinky

Exšéf Nissanu Carlos Ghosn utekl japonským úřadům ve stylu Jamese Bonda

Jak jistě víte kariéra Carlose Ghosna u Nissanu (a Mitsubishi) dopadla neslavně. Japonské úřady jej obvinily z krácení daní a obě automobilky ho odvolaly ze všech funkcí. Existuje sice teorie, že šlo o spiknutí s cílem jej dostat ze hry a zabránit fúzi Nissanu s Renaultem, to ale není v tuto chvíli podstatné. Ukázalo se totiž, že jestli Ghosn opravdu něco má, jsou to dlouhé prsty. Povedlo se mu uprchnout z japonského domácího vězení do Libanonu a to takovým stylem, že to možná jednou bude s úspěchem zfilmováno – tvůrci kdejaké bondovky nebo akčního thrilleru by se mohli učit.

Jak to celé proběhlo? Detaily jsou samozřejmě neznámé, ale v kostce:

Ghosn je držitelem dvou francouzských, libanonského a brazilského pasu, přičemž tři z nich mu byly zabaveny, zůstal jeden francouzský, který měl Ghosn sice u sebe, ale zamčený v bezpečnostní schránce, od které měl klíče jeden z jeho obhájců. Přestože je Carlos Ghosn určitě jednou z mediálně nejznámějších osobností současnosti bez přístupu k pasu a dost nepřehlédnutelným vzhledem (zvlášť na japonské poměry), povedlo se jemu i zavazadlům projít letištní kontrolou na třetím největším japonském letišti Kansai v Ósace a dostat se do VIP salónku, odkud nastoupil do soukromého tryskáče (nejspíš) turecké společnosti a odletěl do Turecka. Tam, stále nikým nepoznán (alespoň oficiálně), změnil letadlo, které jej dopravilo do Libanonu, kde strávil dětství. Tam se údajně měl sejít dokonce s tamním prezidentem, to ale oficiální místa samozřejmě popírají.

Japonsko nemá s Libanonem dohodu o vydávání osob, nicméně tamní úřady dostaly od Interpolu žádost o jeho zatčení a vydání. Na tu ale zřejmě nebude brát zřetel, těžko by se Ghosn podnikl takovou cestu, aby se snadno nechal v Libanonu zabásnout. Nicméně Francie, která je nepochybně rozladěna tím, že akvizice Nissanu Renaultem nevyšla, už oznámila, že by Ghosna do Japonska nevydala, takže má případně kam jít.

Ghosn se už nechal slyšet, že neutíká před spravedlností, ale před nespravedlností, že mu nikdo nepomáhal a útěk naplánoval sám. Chystá v Bejrůtu tiskovou konferenci, kde asi okolnosti útěku neobjasní, ale bude se zřejmě pokoušet obhájit jeho důvody.

Bez ohledu na všechny okolnosti je jasné, že slabým místem bylo letiště Kansai, respektive jeho VIP salónek Premium Gate Tamayura. Mluvčí letiště tvrdí, že nemohl být propašován v zavazadle kvůli rentgenu a fyzickým kontrolám velkých zavazadel, Ghosn tedy byl nejspíš zamaskován a měl zřejmě i falešné doklady. Salonek si prý navíc zakládá na vysoké míře soukromí svých klientů. Nejmenovaní zaměstnanci též přiznali, že VIP terminál často svěřuje check-in procedury externím bezpečnostním firmám, navíc se na tomto místě kontrola obličejů údajně moc důsledně neprovádí.

Zadarmo tahle akcička určitě nebyla, ale peníze Ghosna rozhodně netrápí. Jsem zvědav, zda někdy okolnosti vyplují na povrch. Třeba Carlos v exilu napíše knížku. 😉