Novinky

Drag race Suzuki Swift Sport vs VW up! GTI: kdo je rychlejší?

Minulá generace Suzuki Swift Sport byla dost možná nejpomalejším ostrým hatchbackem své doby a za svůj handicap v podobě atmosférické šestnáctistovky si to dost často slízla. Možná právě tuto skutečnost měli na mysli redaktoři Top Gearu, když proti sobě na letištní plochu postavili nový Swift Sport a Volkswagen up! GTI.

Zatímco swift býval před časem terčem mnoha posměšků, vsadím se, že o up!GTI jste v českých médiích určitě četli pravý opak – lehké, agilní auto, se kterým je radost jezdit, návrat k filozofii Golfu GTI Mk.1. A teď proti němu stojí nový Swift Sport.

Stížnosti na dynamiku, ale samozřejmě i přísnější emise způsobily, že swišť už má také turbomotor – 1.4 BoosterJet se 140 k a 230 Nm, což i přes velmi nízkou váhu pouze 970 kg znamená, že je patrně nejpomalejším malým hot-hatechem, ale mezigeneračně je samozřejmě mnohem dynamičtější. A proti němu o třídu (no, spíš o půl) menší up! GTI s litrovým tříválcem se 115 k a 200 Nm, váhou o metrák vyšší a papírovou stovkou horší o 0,7 s.

A jak to dopadlo? Rozhodně mnohem hůř (pro VW 😀 ), než čemu napovídají papírové údaje. To jen abyste věděli, kdo že by si teď zasloužil posměch. Z VW si ale samozřejmě mainstreamová motoristická média ani česko-slovenská veřejnost utahovat nebudou… 😉

2 komentáře: „Drag race Suzuki Swift Sport vs VW up! GTI: kdo je rychlejší?

  • V bílé docela ujde (Swišť). Jen ta cena.

    • Není špatná. Nojo, za cenu minulého Sporta je teď ten VW…

Komentáře nejsou povoleny.