Novinky

Toyota Supra A90: první swap na 2JZ je tu!

Zatímco americká tunigová firma CX Racing slibuje vyrábět swapovací kity pro ty majitele supry, co nejsou spokojeni s tím, že má auto německý motor, jeden Japonec nečekal, až mu někdo úpravu připraví a postaral se sám.

Díváte se na první Supru A90 s motorem Toyoty 2JZ, kterou postavil Daigo Saito, známý japonský závodník v driftování. Ten si chystá novou hračku pro letošní sezonu a jako základ posloužila právě pátá generace supry. V tomto případě samozřejmě nemusí brát ohledy vůbec na nic a postavit si prakticky libovolné monstrum, což také udělal. 😉

Motor 2JZ-GTE 3.0 twin-turbo má výkon 800 koní, extrémně rozšířené blatníky, ale třeba i přídavný chladič v místech, kde běžně bývá zavazadlový prostor. Saitovi stavba auta trvala včetně výchozího návrhu pouze 42 dní. Toyotu Supra A90 si vybral kvůli kompaktním rozměrům a krátkému rozvoru, ovšem pokud si myslíte, že je to ortodoxní toyoťák, který bez 2JZ v supře nemůže žít, tak realita je trošku jiná.

Swap byl proveden proto, že na motor BMW B58 ještě neexistuje dostatek potřebných tuningových dílů, zatímco na šestiválec Toyoty ano a je tedy snadné z něj dostat požadovaný výkon. V akci se první A90 se swapem ukáže 23. března v Tokiu na D1 Grand Prix All-Star Shoot Out.