Novinky

Datsun 240Z s pestrou historií prodán za 2,9 milionu korun

Jsou auta, která vypadají i po padesáti letech skvěle. Ale jsou i auta, která i po půlstoletí existence působí dojmem, že právě sjely z výrobní linky. A tenhle Datsun 240Z z roku 1970 je přesně ten případ.

Při prohlížení fotem byste mu nevěřili určitě ani těch najetých 53 tisíc kilometrů – a že to za 50 let opravdu není mnoho. Není tedy divu, že se na Bring a Trailer prodal za v přepočtu téměř 2,9 milionu korun. Důvodů, proč je v doslova muzeální formě je, že byl mimo jiné skutečně vystaven ve Whitney Museum of Modern Art v New Yorku.

Předtím se mu zkraje 90. let dostalo profesionální renovace včetně originálního oranžového laku, získal také zlatou medaili na výstavě National Z-Car Convention a zúčastnil se v roce 1998 i ceremonie zařazení bývalého prezidenta severoamerického zastoupení Nissanu Yutaky Katayamy do Automobilové síně slávy. A stal se také vzorem po model Franklin Mint, jenž dostal jeho sériové číslo šasi.

Prodal se včetně zmíněného modelu, memorabilií podepsaných Katayamou a veškeré dokumentace, mapující jeho slavnou dosavadní éru včetně zmíněné renovace. Ve výše prolinkovaném odkazu si můžete prohlédnout stovky fotek, dokumentujících jeho neuvěřitelný technický stav, v mojí galerii jen pár fotek pro ilustraci. 😉