Novinky

Monet: po Hondě se k Toyotě přidává i Subaru, Mazda a Suzuki!

Už celkem osm japonských automobilek se údajně zapojilo do projektu Monet, který založila původně Toyota společně se Softbank Corp. Jedná se v jeho rámci o vývoj komerčního autonomního systému, jenž by měl ve městech zajišťovat bezpilotní pohyb zboží a cestujících.

V Monetu mají Toyota a SoftBank podíl 35 % a letos na jaře do něj investovala Honda a získala tím 10% podíl, stejně jako Hino Motors. Nyní se k projektu měly připojit i Subaru, Mazda, Suzuki, Isuzu a Daihatsu. Dotyčné automobilky to zatím odmítly komentovat a není tedy tím pádem ani jasné, jak budou participovat, vzhledem k tomu, že většina podílu v podobě investic je již rozebrána.

Každopádně to vypadá, že se Monet stane, minimálně v Japonsku a Jihovýchodní Asii, standardem pro tento způsob přepravy se slušnými šancemi na expanzi i do dalších částí světa. Monet představil svou vizi v podobě konceptu e-Palette vloni v lednu na CES v Las Vegas, zatím ale není známo, jak moc bude tato vize odpovídat realitě, tedy minimálně co se vzhledu týče, vývoj ještě nějaký ten rok potrvá.