Novinky

Nissan chce na Ghosnovi vysoudit 2,1 miliardy korun!

Nissan dal bývalého šéfa Carlose Ghosna, jenž nedávno uprchl z japonského domácího vězení do Bejrútu, k civilnímu soudu a požaduje po něm náhradu vzniklých škod ve výši astronomických 10 miliard jenů, tedy zhruba 2,1 miliardy korun!

Právě tolik škod údajně způsobily jeho soukromé aktivity, které prováděl na úkor svého zaměstnavatele. Jedná se mimo jiné o využívání nemovitostí bez placení nájmu, využívání firemních letadel k soukromým účelům, neoprávněné převody peněz na jeho sestru, financování soukromého právníka, převádění ztrát ze soukromých aktivit na automobilku a další a další drobnosti. A to Nissan nepožaduje náhradu za sice legální, ale neetické obohacování při vyplácení podílů na zisku. A to vzniklé škody ještě narostou poté, co Nissanu vystaví za Ghosnovy machinace účet japonské ministerstvo financí, které také přišlo o své peníze.

Právníci Ghosna kontrují, že žaloba má odvrátit pozornost od současných ekonomických výsledků automobilky a vyvolat zdání, že za situaci je odpovědný právě Ghosn, což ale z pohledu své funkce a strategie, kterou nastavil, bezpochyby je. Civilnií soud možná bude jedinou cestou, jak Ghosna v jeho libanonském exilu klepnout přes prsty, je ovšem otázkou, jestli bude výsledek soudu nějakým způsobem vymahatelný, to záleží na tom, jaké vzájemné dohody spolu Libanon a Japonsko mají.

Jeden myslel na “Nissan chce na Ghosnovi vysoudit 2,1 miliardy korun!

Komentáře nejsou povoleny.