Novinky

Toyota Yaris Cross: menší brácha RAV4

Toyota chtěla crossover na bázi modelu Yaris představit v Ženevě, autosalon však byl zrušen a premiéra odložena na neurčito. Naštěstí jsme nemuseli čekat zas tak dlouho – novinka s označením Yaris Cross je tady a vypadá velmi dobře.

Není divu – design spíš než yaris připomíná o kategorii větší RAV4 a to tak nějak ze všech stran. 😉 Autíčko je dlouhé 4180 mm (o citelných 240 mm více, než yaris) a spočívá na rozvoru 2560 mm. Na šířku oproti yarisu nabral 20 mm (1765 mm) a na výšku 90 mm (1560 mm), takže je o kus menší, než model C-HR. Pro tento model byla vyšlechtěna nové barva karoserie Brass Gold, která skvěle kontrastuje s černými plasty a střechou.

Interiér vychází z kokpitu yarisu, liší se pouze v detailech, jako je tvar středového tunelu a boční výplně dveří, celkově bude prostor pro cestující i náklad díky vyšší stavbě karoserie větší. Auto dostane i luxusní prvek výbavy v podobě elektricky ovládaných pátých dveří.

Toyota Yaris Cross Hybrid AWD-i se chlubí v této třídě prozatím unikátní kombinací pohonu všech kol a hybridu v podobě atmosférické tříválcové patnáctistovky a elektromotoru o celkovém výkonu 116 koní. Síla pohonného systému půjde na kola o velikosti až 18 placů.

Toyota chce vyrábět ve franzouzské továrně Valenciennes až 150 tisíc exemplářů ročně a v kategorii malých crossoverů by ráda získala 8% tržní podíl.