Novinky

Subaru svolává do servisu klíčové vozy modelového roku 2019

Žádná jiná japonská značka nemá za poslední dva roky tolik svolávacích akcí, jako Subaru. Na jednu stranu je fajn, že Plejády své problémy netají a snaží se je rychle vyřešit, na druhou stranu přece jen lepší cestou je zakleknout ( 😉 ) na dodavatele, aby jejich komponenty byly dobře udělané hned na první pokus. Pak by nebyl důvod k řečím a Subaru by to také vyšlo podstatně levněji.

Do nejnovějšího, poněkud kuriózního recallu u Subaru jsou namočeny všechny důležité modely s výjimkou foresteru, které Subaru (nejen) v Americe má – Impreza, Ascent, Outback a Legacy. Některé jejich exempláře, vyrobené mezi 18 červnem 2018 a 25. únorem 2019, teď mohou mít vadné palivové čerpadlo, které může způsobit přerušení dodávky benzinu a následně všechno možné, co v takové nenadálé chvíli může následovat.

Na vině je rotor nízkotlakého čerpadla, jenž byl vyroben s nízkou hustotou materiálu (???) a časem jej může benzin rozpuštět, což způsobí praskliny. Těmi těleso rotoru bude absorbovat palivo a způsobí jeho deformaci až do stavu, kdy může způsobit nesprávnou funkci čerpadla nebo dokonce úplně přerušení dodávky paliva. Pokud bude vadné čerpadlo zjištěno, dojde k jeho kompletní výměně za nový kus.

V USA je v podezření celkem 188 207 automobilů (86 278 outbacků, 40 950 ascentů, 40 797 imprez a 20 182 legacy) a defekt jich mohou mít zhruba 4 % z nich. Vzhledem k tomu, že není známo, do kterých továren se vadná čerpadla dostala, lze očekávat, že Subaru provede recall i v na dalších trzích, tak sledujte poštovní, popřípadě e-mailovou schránku.