Novinky

Honda Civic: do Evropy auta Made in Japan?

Honda počátkem roku oznámila, že v roce 2021 uzavře továrnu v britském Swindonu. Ale ještě než se tak stane, dojde navíc i k omezení tamní produkce. Honda přesouvá část výroby Civicu X do japonské továrny Yorii a dá se očekávat, že tam vyrobené civicy budou mířit na trhy kontinentální Evropy, tedy i k nám.

Důvod je prostý – na základě dohody mezi Japonskem a EU se cla na osobní auta stále snižují (nyní jsou 7,5 %) , zatímco výše cla mezi EU a Británii nejspíš bude 10%, pokud se oba subjekty ještě nedohodnou na něčem jiném. Navíc do kontinentální Evropy míří jen zanedbatelné množství britských civiců.

Téměř 70 % výroby jde do USA, 11 % je umístěno do Británie, 6 % do Japonska a na Evropu a zbytek světa, kde se Civic prodává, tak zbývá pouhých 13 % produkce. Vypadá to tedy, že od roku 2021 by mohly nést evropské Civicy X VIN s počátečními písmeny JH, tedy Made in Japan. 🙂 Japonské by tím pádem mohly (tedy spíše měly) být i Hondy Civic příští, 11. generace.

2 komentáře: „Honda Civic: do Evropy auta Made in Japan?

  • A proč 70% amerika? Protoze tam za to auto chteji o cca 30% míň, a to ta doprava pres atlantik je urcite drazsi nez pres lamanche. Navic tam jeste maji rozum a civic je k dispozici s 1,8vtec a 2,0vtec u Si verze…..to ale neni vina Hondy ale EU zelenych mozku z Bruselu.

    • Civic v Severní Americe má motory 1.5 Turbo (standard a Si) a Type R. Zpočátku byla v nabídce ještě atmo 2.0 pro základní verzi, ale to už asi 2 roky není pravda. 😉

Komentáře nejsou povoleny.