Novinky

Toyota potrestala Hino za podvody s emisemi. Vyloučila ho z aliance.

Výrobce nákladních automobilů a autobusů Hino Motors má velké problémy poté, co se zjistilo, že už dvacet let falzifikuje výsledky emisních testů. Prvním krokem byla velká svolávací akce na nákladní vozy, vyrobené za posledních pět let. Ty jsou vybaveny čtyřlitrovým turbodieselem, jehož se nejnovější skandál týká. Hino tvrdí, že žádné z jeho aut nevypouští nadměrné emise a že pouze došlo k nepochopení metodiky měření, pak je ale otázkou, co se bude s auty, povolanými do servisů, vlastně dít.

Jenže Hino teď přistoupilo k dalšímu kroku – úplně zastavilo dodávky nových aut s dotyčným nafťákem zákazníkům, ty přitom představují 60 % celé letošní produkce, dopad skandálu tedy nebude jen imageový, ale také finanční. Mateřská Toyota je samozřejmě vzteky bez sebe a přišlo první opatření. Hino bylo vyloučeno z uskupení Commercial Japan Partnership (CJP), jehož cílem je uspíšit přechod členů na elektromobily, vozy s vodíkovými palivovými články nebo na vodík. V konsorciu je tak už jen Toyota, Daihatsu a Suzuki.

Jedná se samozřejmě o symbolický krok, Hino je plně vlastněno Toyotou a ta má pochopitelně zájem nejen na tom, dobře prodávalo a mělo dobrou pověst, ale aby jeho budoucí vývoj šel správným směrem, takže až se situace uklidní, spolupráce bude patrně obnovena, ale bylo třeba nějakým způsobem demonstrovat nesouhlas s tím, co se teď kolem Hina děje.