Novinky

Honda, Toyota a Nissan v ohrožení hackerů. Mohou převzít kontrolu nad autem.

Jak by se vám líbilo, kdyby se vám z ničeho nic odemklo auto, rozsvítilo, začalo troubit a dokonce nastartoval motor? Nic moc pocit. Ale přesně tohle se mohlo stát v Americe prakticky každému současnému autu značek Toyota, Honda a Nissan (ale také třeba Hyundai a Kia), tedy skoro polovině nových vozů na americkém trhu, na které by se zaměřil šikovný hacker.

Bezpečnostní experti totiž objevili díru v kódu aplikace SiriusXM, což je primárně služba pro poslech satelitního rádia, ale umí i další věci, jako třeba sledování nebo vyhledávání vozidla, automatické hlášení o nehodě a další. Toto bezpečnostní riziko umožní si s autem takto „pohrát“, ale řízení, brzdy nebo plyn dotčeny nebyly, stejně jako systémy pro semiautonomní jízdu. Nebezpečí však už pominulo, problém byl vyřešen do 24 hodin od odhalení. Honda (a Hyundai) ubezpečila, že žádné napadení nezaznamenaly, Toyota a Nissan situaci nijak nekomentovaly.

Takže to dopadlo ještě dobře. Nicméně to ukazuje, že konektivita přináší kromě nezpochybnitelných výhod také možná rizika a čím více systémů v autě bude přístupných na dálku, tím větší a rozsáhlejší možnosti kybernetického útoku se budou naskýtat.