Novinky

Nissan: umělá inteligence pomůže s kolonami i spotřebou

Teď asi nepotěším motoristy ze „staré školy“, pro které je tabu i slovo tempomat, natož pak třeba adaptivní tempomat. Nissan totiž provedl poměrně rozsáhlý experiment, který prokázal, že umělá inteligence umí řídit lépe, než ta lidská. 😉 Tedy minimálně co se týče jízdy v kolonách, které už dnes trápí prakticky každé město.

Nissan v USA vyslal (ve spolupráci s Vanderbilt University, UC Berkeley, Temple University Rutgers University-Camden a Tennessee Department of Transportation) na pět dní do terénu stovku vozů Nissan Rogue/X-Trail, vybavených adaptivním tempomatem, ovládaným umělou inteligencí. Ty se pohybovaly na nově otevřeném úseku „chytré“ dálnice US Interstate 24, která je doslova prošpikována všemožnými senzory a kamerami, jež umožnily vyhodnocení experimentu – na čtyřmílovém úseku byste jich napočítali 300. Od AI tempomatu, který dostal „na hraní“ data o tom, jak kolony v daném úseku vypadají, si tým sliboval snížení tvorby kolon a s tím související menší spotřebu. Nejednalo se totiž jen o hodnocení jízdy konkrétního auta, ale i analýzu toho, jak dalece takový vůz ovlivní ostatní řidiče.

Získaná data se budou ještě dlouhé měsíce vyhodnocovat, ale už teď je zřejmé, že umělá inteligence se na rozdíl od lidské dokáže ze známých informací poučit – „myslící x-trail“ jel výrazně plynuleji a úsporněji a navíc dokázal ovlivnit jízdní styl až 20 okolo se pohybujících vozů řízených lidmi, což není úplně malé množství. Tak alespoň že ještě fungujeme alespoň jako stádo. 😀