Novinky

Honda EM1 e: (konečně) elektroskútr pro Evropu

Honda představila první elektrický skútr EM1 e:, jenž bude prodáván v příštím roce (v létě!?!?) na evropském trhu. Já vím, motorkáře to nechává v klidu, ale normální lidé 😉 to určitě uvítají. Elektrické novinky lezou z Hondy jako z chlupaté deky i v jedné stopě (a to i doma v Japonsku, výjimkou je pouze Čína), trh mezitím stihla zahltit všemožná přibližovadla z Číny, ale nezaspali ani někteří evropští výrobci a světovou motocyklovou jedničku předběhl i její největší konkurent Yamaha. Tak doufejme, že bude EM1 e: alespoň opravdu perfektně vypiplané. Minimálně po stránce designu se motorka rozhodně povedla (i když možná mohla být i trochu futurističtější), zatím ale není znám výkon ani dynamické parametry.

Zatím není známo, zda použitý výměnný akumulátor s komplikovaným označením Honda Mobile Power Pack e: (tak pro příště raději jen MPP 😉 ), už je kompatibilní s první generací unifikovaných baterií, které bude možné použít i v elektromotocyklech Yamaha, Suzuki, Kawasaki, KTM a motorkách celého koncernu Piaggio. Skútr každopádně na jeden článek ujede „přes 40 km“ a následně jej bude možné buď vyjmout a doma nebo v práci dobít, nebo vyměnit za nabitý, takže jde asi o dostatečný jízdní dosah. Níže najdete ještě stručnou tiskovou zprávu.

Model EM1 e:, který má být na trh uveden v létě 2023, je prvním elektrickým jednostopým strojem značky Honda určeným pro evropské zákazníky a prvním modelem, který je představen poté, co společnost Honda oznámila, že do roku 2025 hodlá celosvětově představit 10 nebo více modelů elektrických motocyklů. Jedná se o první významný krok ke splnění cíle společnosti Honda, kterým je dosažení uhlíkové neutrality všech motocyklů během 40. let tohoto století. 

Zkratka „EM“ označuje elektrický moped – samotný je zaměřen na mladou generaci hledající snadný a zábavný městský dopravní prostředek.  Jedná se o kompaktní stroj s plochou podlahou a uhlazeným designem, který zdůrazňuje jeho odlišnost a jedinečnou identitu v rámci modelové řady Honda. EM1 e: se skvěle hodí pro krátké přesuny po městě a pro efektivní, tiché a bezemisní cesty do práce nebo do školy, čímž přesně odpovídá moderním požadavkům na městskou mobilitu.

K pohonu EM1 e: slouží jednotka Honda Mobile Power Pack e:, která byla navržena s maximálním důrazem na odolnost, spolehlivost a kvalitu. Na jedno nabití lze ujet více než 40 km, motocykl vydrží různé okolní teploty, podněty a vibrace. Jak název napovídá, MPP je vyměnitelná baterie, kterou lze z EM1 e: snadno vyjmout a doma ji pohodlně nabít.

3 komentáře: „Honda EM1 e: (konečně) elektroskútr pro Evropu

  • Jako design dobrý, ale kam dám helmu nebo nákup?

    • To není pro prakticky zaměřené dinosaury, ale moderně smýšlející progresivní mládež. Ta si samozřejmě svoje veganské menu z cvrčků a tofu sní v komunitní kantýně a nebude planetu zasírat vařením a tedy ani nákupy. Jediné povolené emise budou ty ze sluníčkového uhlí, ze kterého se nabije elektrokrám🙂

  • Městapo Praha? Snad bude ten power pack kvalitnější 😂😂

Komentáře nejsou povoleny.