Novinky

Toyota bZ Compact SUV Concept: chystá se další elektromobil. DOPLNĚNO!

DOPLNĚNO: nové fotografie, rozměry a další detaily:
Toyota slíbila, že důkladně zaměří na elektromobily a vypadá to, že to myslela opravdu vážně. Už má v portfoliu dva zástupce nové generace s platformou e-TNGA – crossover bZ4X a sedan bZ3 (i když ten pouze v Číně) a třetí se připravuje. Představuje se další reálně vyhlížející bZ studii, kompaktní crossover s plným jménem bZ Compact SUV Concept. Jeho produkční verzi ale uvidíme v Evropě až v roce 2026.

Nová studie, tedy zřejmě spíše předprodukční prototyp, má podobné rysy jako větší Toyota bZ4X, ale je rozhodně hezčí. Nejen sportovnější a svalnatější, ale také tvarově méně chaotické, což je jedině dobře. Poněkud divočejší je pouze záď auta, ale to půjde snadno učesat. Vzhled dotváří veliká, 21″ kola s turbínovým designem. Původně jsem odhadoval, že je bZ Compact zamýšleno jako elektrická alternativa modelu C-HR, ale dodatečně oznámené rozměry odhalily, že je o poznání větší. Má totiž rozměry  4538 x 1888 (včetně zrcátek) x 1560 mm, je tedy o 152 mm kratší (a o 90 mm nižší), než bZ4X a současně o 78 mm delší než Corolla Cross a o 62 mm kratší, než RAV4.

Interiér je zatím ještě ryze koncepční, jeho základní rysy by však také mohly být v sérii zachovány; kdoví, třeba včetně kniplu i zakřiveného displeje infotainmentu… Toyota zatím o autě neuvádí žádné technické podrobnosti, což však není překvapující, vzhledem k tomu, že nás od produkční verze dělí více, než tři roky.