Novinky

Mazda MX Speedster: počítačový render jde do výroby

V roce 2020 internet obletěly v počítači vytvořené obrázky Mazdy MX-5 první generace, překreslené do podoby speedsteru bez čelního skla a se zaoblenou, moderněji působící karoserií. Takových kreací se objevují spousty, dobře se na ně dívá, ale tím to samozřejmě bohužel končí. Ale v tomto případě je tomu jinak. Kreace Kasima Tlibekova se zalíbila firmě Xenex Motorsports, která se rozhodla auto vyrábět.

Po rok trvajícím procesu vývoje jsou k dispozici tři verze. Xenex MX Speedster si ponechává techniku MX-5 NA, ale odlehčení o 113 kg zajistí mnohem lepší dynamické schopnosti. V nabídce je navíc racingový podvozek, brzdy Wilwood a 17″ kola. Vyšší specifikace MX Speedster S už přichází s kompresorem Fastforward Superchargers, jenž osmnáctistovku nafouká na cca 200 koní, což při váze 907 kg bude už docela slušná raketa. 😉 A to nejlepší na konec – MX Speedster RS nahrazuje motor Mazda motorem small block LS V8 od GM s výkonem 355 koní při 6800/min. Váha bude zřejmě stále pod tunou, takže bude na okruzích asi špatně hledat sobě rovného. Zatím se ale neví, kolik tyhle legrácky budou stát. Ale můžete to v případě zájmu pravidelně sledovat. 😉

2 komentáře: „Mazda MX Speedster: počítačový render jde do výroby

  • Tak to je bomba! Já si zrovna nedávno tohle vyhledal, slintal nad tím a říkal si, jaká škoda, že to není reálný koncept. A on to už v mezičase někdo rozpracoval. Jsem moc zvědav na výsledky.

    • Jo, často jsem si říkal, jaké by bylo mít NA jen s větrným štítkem a ideálně se zakrytým místem spolujezdce. Je fajn, že jsou lidé a firmy, ochotní se tomu věnovat.

Komentáře nejsou povoleny.