Novinky

Subaru Forester XT-Edition: limitka slaví 50 let pohonu AWD

Pověst Subaru coby automobilky, specializující se na auta se stálým pohonem všech kol, se začala budovat v roce 1972, kdy jej poprvé dostal model Leone údajně coby vůbec první sériové vyráběný japonský osobní vůz. Nyní, po padesáti letech a třech měsících (a více než 21 000 000 vyrobených aut s AWD), Plejády slaví tuto událost na japonském trhu představením modelu Subaru Forester XT-Edition.

Hlavní markantou edice, vycházející samozřejmě už z modernizované verze foresteru, je modrý lak Greyser Blue, jenž má na JDM nyní premiéru, doposud byl k dispozici pouze v Americe, nicméně barva karoserie může být i černá, bílá nebo šedá, ale asi by to byla škoda. 😉 Doplňuje ji tmavá sada – všechny doposud stříbrné nebo chromové prvky s výjimkou koncovek výfuku jsou tmavé/černé, ať už jde o lišty spodního bodykitu, zrcátka, střešní ližiny, domečky mlhovek nebo rámečky oken a ladí s nimi také 18″ kola, obutá do celoročních pneumatik. Interiér má nové látkové čalounění s kontrastním stříbrným šitím a standardem je voděodolné dno zavazadlového prostoru.

Subaru také ukázalo moc pěkné retro logo 50. výročí AWD, ale neupřesnilo, kde by se na nebo v autě mělo nacházet, na fotkách ho nikde nevidím. Edice vychází z japonské verze výbavy Forester Sport a má tedy benzinový turbomotor 1,8 l s výkonem 177 koní při 5200 otáčkách a točivým momentem 300 Nm při 1600/min. Převodovka CVT už je dnes u Subaru samozřejmostí, stejně jako asisteční balíček EyeSight. Subaru Forester XT-Edition není nijak zvlášť drahé, v přepočtu vyjde na lehce přes 570 tisíc korun.