Novinky

Lexus vysvětlil, co znamenají písmena v označení modelů

Je všeobecně známo, že strategie Lexusu (ale i dalších značek) pojmenovávat auta kombinací písmen a čísel je používána proto, aby majitelé v hovoru používali při identifikaci jméno Lexus a budovala se tak image značky. Pokud oznámíte, že máte civic, skoro každý ví, co je to za vůz. Ale když na někoho vybafnete, že řídíte „el-cé“, naprostá většina lidí na vás bude hledět dost nechápavě, jasněji bude mít po sdělení, že se jedná o Lexus LC. A teď už máme také jasno v tom, proč se jednotlivé lexusy jmenují, jak se jmenují, takže můžete na silvestrovském večírku zamachrovat. 😉

Lexus CT: zkratka pro „Creative Touring“, přičemž „kreativní“ na něm byl hybridní pohon v segmentu, jemuž dominovaly v té době nafťáky a „touring“ měl upozornit na to, že výtky vůči hybridům v oblasti omezené velikosti interiéru a zavazadlového prostoru jsou mýtus.

Lexus IS: zkratka pro „Intelligent Sports“ vyjadřuje kombinaci tradičních kvalit značky Lexus v kombinaci s menším, sportovně koncipovaným sedanem pro mladší zákazníky.

Lexus UX: zkratka pro „Urban Crossover“

Lexus NX: zkratka pro „Nimble Crossover“. Menší, dobře ovladatelný crossover pro ulice měst a okresky. Co na tom, že první generace moc mrštná nebyla. 😉

Lexus RC/RC F: zkratka pro „Radical Coupe“. Radikální měl být výrazný vzhled pro benzino-elektrický hybrid. Písmeno F všichni znají, jde o odkaz na závodní okruh Fuji Speedway, náležící Toyotě, kde se sportovní lexusy testují.

Lexus GS: zkratka pro „Grand Sedan“.

Lexus ES: zkratka pro „Executive Sedan“, menší varianta pro top čtyřdveřový model.

Lexus LS: zkratka pro „Luxury Sedan“.

Lexus SC: zkratka pro „Sports Coupe“. No, dejme tomu. 😀

Lexus LC: zkratka pro „Luxury Coupe“, respektive „Luxury Convertible“.

Lexus LFA: původně zkratka pro „Lexus Future Advance“, u produkčního modelu pak „Lexus F-Sports Apex“.

Lexus RX: zkratka pro „Radiant Crossover“. Auto přišlo na počátku nového milénia a mělo vyjádřit ambice značky do dalšího tisíciletí.

Lexus GX: zkratka pro „Grand Crossover“.

Lexus LX: zkratka pro „Luxury Crossover“.

Lexus LY: zkratka pro „Luxury Yacht„.

2 komentáře: „Lexus vysvětlil, co znamenají písmena v označení modelů

  • zajimave… aspon to neni nahodne 🙂

    • Jo, na některé kombinace bys nepřišel ani za celý život. Radiant Crossover 😀 😀

Komentáře nejsou povoleny.