Novinky

Suzuki: do konce dekády pět elektromobilů pro Evropu

Suzuki bylo doposud poměrně zdrženlivé, co se informací o elektrické budoucnosti týče, ale teď bylo mlčení prolomeno a dostáváme první informace o tom, co do konce tohoto desetiletí můžeme od této značky očekávat. Popravdě řečeno na to, že s výjimkou vitary a aut od Toyoty má dnes v nabídce pouze mild hybridy, jsou plány hodně ambiciózní. Suzuki totiž chce, aby v roce 2030 bylo 80 % všech aut prodaných v Evropě elektrických. Tedy nikoli elektrifikovaných, ale skutečně elektromobilů!

A z čeho budeme vybírat? Do konce dekády bude k dispozici portfolio pěti BEV, pokud můžeme soudit ze zveřejněné infografiky, mimo jiné půjde zřejmě o elektrický jimny, vitaru, swift, S-Cross a ignis. V Japonsku chce mít Suzuki ve stejném období šest elektromobilů, které budou tvořit zhruba 20 % všech prodejů. Stejný počet BEV dostane také Indie, kde se předpokládá jejich 15% podíl. Suzuki plánuje do vývoje elektromobilů investovat více než 15 miliard dolarů, což je suma, určená nejen pro auta, ale i motocykly, lodní motory a další oblasti. Mimo to se počítá s 19,2 miliardami dolarů na výstavbu nové továrny na elektromobily a zařízení na obnovitelné zdroje energie.

Jeden myslel na “Suzuki: do konce dekády pět elektromobilů pro Evropu

  • Řekl bych, že ty počty prodaných aut a podíl uhláků na celku nejsou nějak přehnané. Lze čekat, že legislativně bude prodej normálního auta problém (stačí, aby si zákazníci správně připlatili uhlovýpalné) a celkové prodeje v Evropě budou na zlomku dneška. Myslím, že většina lidí si vůbec neuvědomuje, do jakých sraček se to tady řítí, i když většina to chce. Poražený kandidát na prezidenta grýndýl podepsal a nový soudruh prezident jasně řekl, že grýndýl bude a levné energie nebudou a těžko předpokládat, že to bude jinak. Jedině snad válka by mohla směřování EU změnit (Poláci už jdou „cvičit na hranice“, takže kdo ví, co bude).

Komentáře nejsou povoleny.