Novinky

Zemřel čestný ředitel Toyoty Shoichiro Toyoda. Pracoval pro automobilku 57 let.

Před několika dny zemřel v požehnaném věku 97 let syn zakladatele Toyoty a otec odstupujícího presidenta Shoichiro Toyoda. Začal svou kariéru v Toyotě v roce 1952, kdy působil ve výrobě oblasti kontroly kvality. Vystřídal ale více pozic, než začal v rámci automobilky stoupat vzhůru. V roce 1961 byl povýšen na managing directora, v roce 1967 se stal seniorním managing directorem a v roce 1972 výkonným vicepresidentem. Pak se přesunul do oblasti prodejů, od roku 1981 pracoval jako president prodejních operací.

Když v roce 1982 vznikla sloučením výrobní a prodejní organizace společnost Toyota Motor Corporation, stal se jejím presidentem. Po deseti letech přešel na pozici předsedy správní rady, kde působil až do roku 2009. Po odstoupení z funkce se stal čestným ředitelem (Honorary Chairman) Toyoty. Mimo to se stal i čestným ředitelem Kaiyo Academy a Japonské obchodní federace a čestným poradcem Japonské automobilové obchodní asociace. Držitel doktorátu z techniky (práce na téma vstřikování paliva) byl také držitelem několika japonských i jiných státních vyznamenání, jejichž přesné pojmenování si ani neodvážím přeložit.

Shiochiro Toyoda tedy byl bezpochyby jednou z nejvýznamnějších osobností v dosavadní historii automobilky Toyota, čest jeho památce.