Novinky

Nissan: v roce 2030 budou stát elektromobily jako benzinová auta

Nissan přišel se slibem, že už v roce 2026 budou jeho hybridní modely stát stejně jako auta se spalovacími motory a koncem dekády se na tuto úroveň dostanou i elektromobily. Také vás to trochu děsí? Něco o vyrovnání cen BEV a ICE už jsem párkrát někde slyšel – předtím, než začala auta s benzinovými motory rapidně zdražovat, o hybridech nemluvě. Takže jestli budou spalováky zdražovat stejným tempem i v následujících letech, je opravdu reálné, že elektromobily budou stát stejně. 🙁

Ale třeba nebude tak zle… Nissan tvrdí, že vyvíjí novou generaci hybridů a elektromobilů, které sdílí základní komponenty mezi technikou EV a e-Power, což bude klíčový faktor snížení nákladů a současně masovější výroby – a tedy snížení ceny. Nissan vyvíjí dva specifické systémy – ten pro elektromobily bude modul „three-to-one“, kde je integrován do jednoho celku motor, invertor a reduktor. Pro hybridní systém e-Power se připravuje modul 5v1, motor, invertor, generátor, reduktor a increaser. Vedlejším pozitivním efektem těchto řešení budou kompaktní rozměry a méně hluku a vibrací. Navíc se připravuje nový elektromotor, jenž sníží využití vzácných prvků na 1 procento váhy magnetu nebo i méně.

2 komentáře: „Nissan: v roce 2030 budou stát elektromobily jako benzinová auta

  • jo akoratze ICE auta budou stat 3x tolik co dneska 😀 takze ceny se srovnaj, ale jinak

    • To mají ještě z alianční marketingové kuchařky – v Dacii taky „přiblížili cenu uhláku a spalovacího motoru“ tím, že zdražili spalováky, aby díra mezi cenou normálního auta a uhláku nebyla tak šílená.

      Osobně bych se dost divil, kdyby uhláky nebyly levnější. Alternativně se to vyřeší nějakou roční daní jak to mají např. v Rakousku nebo daní z registrace jako ve Francii, takže levný spalovák bude ve výsledku velmi drahý buď na registraci, provoz nebo obojí.

Komentáře nejsou povoleny.