Novinky

Toyota Crown: první informace o nových karosářských verzích

Když Toyota už skoro před rokem představila novou generaci modelu Crown, nebyl to jen ten divný crossover, který se už prodává v Japonsku a Americe, ale celá rodinka čtyř aut s (naštěstí) rozdílným designem, viděli jsme klasický sedan, crossover-kombi a (ačkoli nejsem zrovna blázen do SUV) designově velmi povedené SUV. Panovaly jisté obavy, že si to Japonci s ostatními verzemi rozmysleli, respektive že to nemysleli úplně vážně a spíš zkoumali reakce veřejnosti, ale naštěstí to dopadlo dobře. Toyota oznámila, že model Crown Sedan a Crown Sport (to je to SUV) budou v Japonsku uvedeny do prodeje koncem letošního roku a Crown Estate se k nim přidá někdy v průběhu roku 2024.

Mezi jednotlivými modely jsou poměrně velké rozdíly ve velikosti, Crown Sedan má rozměry 5030 x 1890 x 1470 mm a rozvor 3000 mm, Crown Estate má míry 4930 x 1880 x 1620 mm a rozvor 2850 mm a Crown Sport 4710 x 1880 x 1560 mm a rozvor 2770 mm. Všechny vozy budou pětimístné a dostanou hybridní a plug-in hybridní systémy pohonu. Dva hybridní systémy budou určitě identické s již prodávaným crossoverem, totožnost plug-in hybridu Prime je zatím stále neznámá. Toyota ještě prozradila, že sedan bude mít poháněnou jednu nápravu a bude stát na 19″ nebo 20″ kolech, Sport a Estate dostanou AWD a jedenadvacítky. Následující videa také prozrazují, že všechna auta budou mít stejný design interiéru a lišit se budou zjevně jen čalouněním a dekory.

Toyota chce rodinu Crown prodávat v přibližně 40 zemích světa, přičemž ale zatím nebylo oznámeno, ve kterých regionech budou dostupné které modely. Každopádně v roce 2024, kdy bude rodina kompletní, plánuje výrobu zhruba 200 tisíc kusů. Jsem zvědavý, o kterou verzi bude největší zájem.