Novinky

Toyota Hiload 6×6: speciál pro hasení elektroaut testuje v CZ

Britská firma ProSpeeed postavila hasičský speciál Hiload 6×6 Rapid Intervention Vehicle, postavený na bázi Toyoty Hilux. Vznikl proto, aby bojoval s požáry elektromobilů, jejichž baterie je velmi složité uhasit – a to primárně v parkovacích domech, kam se konvenční hasičská technika obtížně dostává. Hilux dostal úplně nové šasi, které unese nejen vlastní váhu vozu 5600 kg, ale i užitečné zatížení 3000 kg, určené samozřejmě v první řadě pro převoz vody. Pro ní a další vybavení byla o 1230 mm prodloužena ložná plocha. Výška Hiloladu RIV činí 1850 mm, takže se bez problémů dostane do vícepatrových podzemních nebo nadzemních garáží.

Nelze si nevšimnout tří náprav, přičemž každá z nich je poháněná. To sice není úplně must have ve městě, ale Toyotu Hiload 6×6 bude možné využívat třeba i při lesních požárech, kde přijde vhod i vyšší světlost. Off-roadový nárazník je vybaven navijákem, na střeše je zahrádka pro vybavení, doplněná světelnou rampou.

Klíčový pro hasení elektromobilů je systém Coldcut Cobra, jenž vyvrtá díru do podlahy. Ta se použije jako vstup pro zařízení, které vysokým tlakem vody (300 barů) chladí akumulátory. Testy ukazují, že tímto způsobem je možné uhasit auto už za cca 10 minut za použití pouze 240 litrů vody. To je mimochodem pouze pětina kapacity nádrží Toyoty Hiload 6×6 RIV. Auto se v současnosti testuje v České republice a výrobce ProSpeed také prozradil, že jeden vůz už je také součástí hasičské flotily jistého výrobce elektromobilů.