Novinky

Acura: čtyři závoďáky z Pikes Peak 2023

O uplynulém víkendu se konal v Coloradu nejslavnější závod do vrchu na světě – Pikes Peak international Hill Climb (PPIHC) a na této akci patří ke stálicím značka Acura, letos už se tam objevila po třinácté. Letos se čtyřmi auty – NSX Type S Active Aero Study ve třídě Time Attack 1 a Integrou Type S, TLX Type S a Integrou 1.5T v kategorii Exhibition.

Nejzajímavější je určitě Yamabiko (horský bůh) – speciál NSX s opravdu nezvyklým aerokitem, jenž nevypadá jako typické okřídlené pikespeakové bestie. Zadní křídlo je aktivní a díky řadě dalších úprav je NSX o 200 kg lehčí, než výchozí Type S. A asi to funguje, protože s tím James Robinson zajel třetí nejrychlejší čas ve třídě. 😉 Ostatní auta jsou už vcelku standardní závoďáky, hodně dobře vypadá zejména Integra Type S.

Time Attack nám přinesl zajímavé srovnání obou Type S modelů – TLX s šestiválcem je zjevně o pořádný kus rychlejší, s časem 11:12,164 skončila ve třídě sedmá, ITS s časem 11:34,709 devátá a standardní neokřídlená integra s časem 12:08,535 desátá. Acura za těch třináct let na Pikes Peaku získala několik rekordů, více než 30 pódiových umístění (aktuálně už 11 let v řadě) a dvanáct vítězství ve třídě.