Novinky

Nissan: v Americe skončí další dva sedany!

Nissan je průkopníkem kategorie crossover a jako takový se proslavil poměrně nekompromisním přístupem k ostatním karosářským verzím, sedany, hatchbacky, to vše je u automobilky s vycházejícím sluncem ve znaku na seznamu ohrožených druhů. V Americe se sedany doposud držely, ale i tady se podle zákulisních informací schyluje ke genocidě.

Velký sedan Maxima už doslova stříhá metr a produktový plán Nissanu prý už po roce 2025 nepočítá s modely Versa a Altima. Což o to, u malého sedanu Versa se do očekávalo už dlouho, vlastně spíš už přesluhuje, naprostá většina ostatních značek už tuto kategorii opustila. Ale sedan střední třídy Altima? Ano, Nissan skutečně hodlá zaříznout jeden z nejprodávanějších sedanů této kategorie, jeden z mála, jenž skutečně může prodejně konkurovat Toyotě Camry a Hondě Accord, s bezmála 140 tisíci kusy jde o druhý nejúspěšnější vůz značky na americkém trhu.

Přijde vám to jako téměř sebevražedný plán? Dá se očekávat, že se Nissan pokusí sedan vystřídat nějakým crossoverem, navíc se v roce 2026 má v Americe začít prodávat zatím blíže neupřesněný elektrický sedan, jenž by mohl působit právě ve střední třídě a altimu tedy do jisté míry nahradit. Ale to se teprve uvidí. Každopádně to vypadá, že kompaktní model Sentra zatím v ohrožení není.