Novinky

Toyota otevřela trezor a ukázala tajné koncepty z Calty!

Toyota prodává v USA auta od roku 1958, ale teprve o 12 let později jí došlo, že by pro tento byznys bylo dobré udělat něco víc a v roce 1973 bylo v Kalifornii otevřeno designcentrum Calty Design Research. Jeho úkolem zpočátku nebylo navrhovat auta, ale pouze pozorovat a zkoumat budoucí trendy v designu, avšak i z těchto aktivit samozřejmě vznikaly různé koncepty, navíc se tým rozkoukal poměrně rychle a podílel se už na vývoji druhé generace kupé Celica.

Nyní Calty slaví 50 let a při této příležitosti Toyota zveřejnila fotografie některých konceptů, které ve studiu vznikly – a pár z nich vidíme vůbec poprvé! Mezi nejvýznamnější práce Calty patří určitě sportovní vozy MX-1 (1983) a MX-2, v 90. letech se však stylisté věnovali hlavně SUV, pick-upům a sedanům, zaměřeným na americký trh. Nicméně ovlivnili třeba i vzhled první generace priusu nebo čtvrté generace Toyoty Supra.

V roce 2004 se Calty rozšířilo o pobočku v Ann Arbor v Michiganu, přesun ze slunné Kalifornie musel vyvolat obrovské nadšení a tamní zaměstnanci jako odplatu připravili modely Tundra, Tacoma, Avalon a Sienna. 😀 😉 Věděli jste, že už v roce 2010 chtěla Toyota skoncovat s nudným designem? To samozřejmě nějakou dobu trvalo a Calty k tomu přispělo koncepty Fun-VII (2012), Lexus LF-LC (2012) a FT-1, ty posledně jmenované se staly základem pro Lexus LC a poslední Toyotu Supra.