Nezařazené

Nissan Dayz: facelift krabičky pro 2024

Letošní rok je celkem bohatý na novinky v sympatické japonské kategorii miniaut kei, Na jaře debutovalo atraktivní Mitsubishi Delica Mini, nedávno elektrická verze supervariabilní dodávky Honda N-Van, viděli jsme navíc i první render jejího konkurenta od Suzuki a Toyoty, ale hlavně došlo ke generační obměně u nejprodávanějšího JDM auta Hondy N-BOX. Nyní tu máme k tomu všemu po dlouhých 4,5 letech ještě facelift modelu Nissan Dayz, což sice není taková pecka, ale také se samozřejmě počítá.

Nissan Dayz MY2024 prošel poměrně radikální proměnou přední části auta a narovinu – kdybych nevěděl co a jak, tipoval bych, že je tahle nová verze starší. Stávající působí určitě moderněji, ale ke změně muselo dojít, aby dayz zapadl mezi ostatní modely značky, které už dnes přešly na tento nový styling masky chladiče i přídě jako takové. Ale abych jen nekritizoval – vylepšený mininissan vypadá tak nějak japonštěji, což platí zejména pro luxusnější verzi Highway Star s větší maskou chladiče. Ta má i výrazný design 14″ kol, barevně odlišenou střechu, nárazníky a nástavce prahů; prostě jako vždy…

Zlepšily se materiály v interiéru i kapacita úložných prostor, konstrukce držáků nápojů nebo třeba vyhřívaný volant. K pohonu slouží stále buď 49k atmosférický motor 0,66 l nebo jeho turbo verze s 65 koňmi, pokaždé spolu s CVT, ale volitelně s AWD. A samozřejmě vám na závěr zvednu mandle cenami – tahle kára stojí v základu v přepočtu jen 216 tisíc korun.

Nissan Dayz MY2024