Novinky

Nissan Z: 600 koní od Z1

V první polovině osmdesátých let se v Japonsku objevil takový nešvar 😀 – sportovní kupé s turbomotory, reprezentované v první řadě Toyotou Supra a samozřejmě Nissanem 300ZX, které odstartovaly zbrojení tuningových firem, kdo z nich dostane větší výkon. 😀 Tuhle šňůru samozřejmě přetrhlo ukončení jejich výroby a následně návrat k atmosférickému motoru u 350Z. Ale současný Nissan Z má motor V6 3,0 l opět se dvěma turby a úpravci už se zase pustili do ladění.

Nejnovější kreace pochází od americké firmy Z1 Motorsports, která zetko osadila karbonovým sáním, novým palivovým čerpadlem, výfukem i turbodmychadly, plus samozřejmě novými mapami řídicí jednotky. Blok i další komponenty motoru jsou sériové, takže je docela působivé, že z něj v Z1 (údajně) bezpečně dostalo výkon 608 koní (na kolech!). Hodnota točivého momentu nebyla zvřejněna.

Z1 Motorsports navíc auto vybavila vlastní rozpěrou předních tlumičů, která může být hliníková nebo karbonová, k dispozici jsou i tlumiče vlastní výroby, ramena zavěšení, brzdy i kola. Showcar je osazen také odolnější spojkou, short shiftem a diferenciálem Nismo. Firma plánuje prodávat nejen upgrade motoru, ale zvažuje i možnost nabízet celou ve videu ukázanou úpravu jako komplet.