Novinky

Nissan Z: výkon přes 500 koní od AMS

Jakmile bylo jisté, že aktuální verze Nissanu Z dostane turbomotor, potěšilo to nepochybně nejen fandy značky, ale i tuningové firmy, protože z přeplňovaného motoru se dá velmi snadno a poměrně levně dostat spousta koní navíc. Že ještě není net plný článků o nadupaných Fairlady Z, je způsobeno tím, že patří k autům, na která se kvůli čipům dlouho čeká, tuninguchtivých majitelů tedy zatím moc není. Ale tuningová firma AMS Performance z Chicaga už je na ně připravena, nabízí hned dvě varianty performance úpravy.

AMS v první řadě zjistil, že Nissan zetko trošku podceňuje. 😉 Naměřil mu 378 koní na kolech, zatímco Japonci uvádí 400 koní na klice. Ale znáte to, co motorová brzda, to originál, výsledky se mohou lišit zařízení od zařízení. Nicméně faktem je, že AMS tento výsledek zlepšil na 507 koní za pomoci sportovního výfuku a svodů, účinnějšího mezichladiče a chladiče. K tomu přemapoval řídicí jednotku, aby motor lépe využil (v Americe také dostupný) 100oktanový benzin. Takhle modifikované auto zvládne na slickách oblíbený sprint na čtvrt míle za 11,43 s s koncovou rychlostí 200 km/h, podmínky na trati ale prý nebyly optimální (chladno a špinavá trať), takže lze očekávat ještě lehké zlepšení. Sériový model prý zvládne totéž za 12,3 s s topspeedem 187 km/h.

Ehmmm, neříkal jsem něco o levných a jednoduchých úpravách? Cenu se mi zjistit nepodařilo, ale bude to samozřejmě raketa. Toho si jsou u AMS vědomi a připravili ještě polotučný tuning – pouhou úpravou ECU z motoru dostali příjemných 446 k a to bez nutnosti opouštět výrobcem doporučený 93oktanový benzin. AMS mimochodem slibuje ještě další verze – takovou malou ochutnávkou je experiment AMS, jaký výkon Nissan Z potřebuje, aby zvládlo sprint na 400 m pod 10 s. Teď už víme, že je to „kolem 700“, v této specifikaci auto zvládlo drag race za 9,92 s a maximálkou 220,4 km/h.