Novinky

Toyota spojila vývoj SSB s ropným gigantem Idemitsu!

Petrochemická společnost Idemitsu Kosan je druhým největším producentem ropy a produktů z ní v Japonsku a z globálního pohledu se jedná o 26. největšího producenta ropy. Ale firma myslí i na zadní vrátka, protože budoucnost fosilních paliv nevypadá moc růžově. Už od roku 2001 se proto věnuje základnímu vývoji technologie akumulátorů s pevným elektrolytem (SSB). Toyota na tom samém pracuje od roku 2006 a nyní se obě firmy dohodly na spojení svých rozjetých vývojových programů s cílem je urychlit tak, aby v roce 2027-2028 bylo možné SSB poprvé uvést na trh a následně je dostat do velkosériové výroby.

Společný postup obou společností bude mít tři fáze. V první se Toyota a Idemitsu zaměří na zlepšení kvality pevného elektrolytu a snížení nákladů na jeho získávání, ve druhé Idemitsu vybuduje pilotní továrnu a zaměří se na vše, co souvisí s jejich masovou výrobou. Ve třetí fázi Toyota bude pracovat na tom, aby byl avizovaný termín komercializace dodržen.

3 komentáře: „Toyota spojila vývoj SSB s ropným gigantem Idemitsu!

  • Haha, to určitě. Naopak je zjevné, že po slibech, že to bude snad 2017, pak 2021 a následně 2028 je i to poslední jen zbožným přáním. Toyota by to nikdy nepustila, kdyby to vypadalo s vlastním vývojem dobře. Začíná z toho být studená fúze – nejdřív to bylo myslím v 80., pak 90., pak milenium, dnes už o tom nikdo ani nemluví.

    V této souvislosti bude zajímavé vidět, co na to Honda, která to taky slibovala na podobné termíny.

    • Možná Toyota jen hledá někoho, kdo to pro ní bude vyrábět. Ale uvidíme…

      • King: ale problém přece není výroba, zatím to vůbec neexistuje v produkční formě. Tedy řešit výrobu dnes je předčasné a taky tam píšou, že to „pak“ Idemitsu zařídí.

Komentáře nejsou povoleny.