Novinky

Honda plánovala S2000 AP3. Takhle mohlo vypadat.

Svět aut je občas ještě komplikovanější a napínavější, než se nám může zdát. A to i těm „nám“, kteří do zákulisí trošku vidí a vědí víc, než ostatní. Také jste Hondě (mimo spousty jiného) zazlívali, že nepokračovala s roadsterem S2000? Konkurentů tenkrát nebylo mnoho a koncepce auta nebyla vůbec špatná, křížový páteřový rám byl velmi tuhý a bezpečnost na výši. Jako základ pro novou generaci by technika bez problémů stačila, mohl se jen změnit kabát a bylo by (docela levně) hotovo. Koneckonců o pokračovateli se v zákulisí mluvilo – a teď se ukazuje, že na té šuškandě fakt něco bylo.

Na webu německé tuningové firmy Strosek, která se specializuje na úpravy vozů Porsche, ale přijímá i objednávky na různé prácičky pro automobilky a autoprůmysl, se objevily dvě fotky velmi zvláštního S2000. Má povědomé tvary i proporce, ale i přesto jsou všechny panely karoserie změněné, zůstal pouze rám čelního skla (a interiér). Vittorio Strosek totiž dostal před lety od Hondy objednávku na vytvoření velkého faceliftu, říkejme mu klidně AP3, přičemž rozsah změn by z něj mohl klidně dělat novou generaci (nebylo by to v branži zdaleka poprvé).

Z fotek je jasné, že to nejsou jen rendery, auto skutečně fyzicky existovalo, ale zůstalo jen u prototypu. Nevíme, jestli byl Strosek jediný oslovený externista a proč to Honda vůbec dělala, když má zástupy svých designérů. Každopádně to s AP3 nedopadlo. Nebudu říkat, že je to dobře, Vittoriovi se to překarosování moc nepovedlo, kvality práce Shigeru Uehary to nedosahuje ani vzdáleně, ale určitě je lepší mít na showroomech ještě pár let ošklivější roadster, než žádný. Dnes už je to jen taková zajímavost, která ale ukazuje, že zákulisní informace o návratu toho či onoho ikonického modelu nemusí být jen fantasmagorie nějakého fandy. Za zdmi vývojových center (a účetních oddělení, bohužel) automobilek, se toho prostě děje spousta a občas se něco dostane ven. A i když to něco nakonec nevznikne, neznamená to, že se o tom skutečně neuvažovalo. 😉