Novinky

Mazdy bude vyvíjet umělá inteligence. Automobilka investuje do AI startupu.

Asi žádná jiná automobilka na tom není s elektrifikací svých modelů tak špatně, jako Mazda. Upnutí se na Skyactiv-X byla obrovská chyba, s hybridy Mazda ani nezačala a v současnosti má jediný, dost neúspěšný elektrický model. Proto intenzivně hledá způsoby, jak srovnat rok. Kromě spolupráce s Toyotou chce vsadit na umělou inteligenci. Po třech letech (blíže nespecifikované) spolupráce Investovala do britského startupu Secondmind, jenž vyvíjí umělou inteligenci, zaměřenou na návrhy a vývoj produktů automobilového průmyslu.

Protože dokáže snížit počet chyb ve fázi návrhu a testování desetinásobně, což má mít za následek o cca 40 % menší množství prototypů – a to se specifickým zaměřením na elektromobily. To šetří nejen peníze, ale i čas. Tato UI by proto podle svých tvůrců měla zkrátit vývoj nových automobilů z let na pouhé měsíce.

Secondmind získanou částku 16 milionů dolarů využije primárně pro urychlení vývoje cloudového optimalizačního modulu. Tyto peníze nepochází pouze od Mazdy, složily se na ní ještě společnosti Amadeus Capital Partners, Atlantic Bridge Ventures a Cambridge Innovation Capital. Je zajímavé, že Mazda je mezi investory jedinou automobilku, očekával bych, že po takové příležitosti skočí každý výrobce automobilů, pokud tedy na to nemají vlastní projekty. Secondmind samozřejmě po dokončení bude nabízet svůj systém umělé inteligence každému, kdo projeví zájem, Mazda by ale díky nadstandardním vztahům a širší formě spolupráce mohla mít jistý náskok.